Der er fokus på miljø og klima som aldrig før. Derfor er der også mange virksomheder, der gerne vil have et CSR-mærke, men hvordan får man et sådant? Hvad skal der til for, at en virksomhed kan bryste sig af at prioritere Corporate Social Responsibility? Det kigger vi på her.

Det handler om mere end miljø

Først og fremmest skal det slås fast, at CSR handler om meget mere end blot miljøet. Miljø og klima fylder rigtigt nok en del i forhold til CSR, men der er også andre aspekter, der spiller ind. Det er altså ikke nok, at I i din virksomhed fokuserer på genbrug og sørger for at genanvende.

CSR handler ud over miljø og klima også om eksempelvis medarbejdernes arbejdsvilkår samt sociale vilkår. Hvis du gerne vil bygge en CSR-mærket virksomhed, gælder det derfor, at du skal sørge for ordentlige forhold for dine ansatte. Derudover kan du for eksempel tage ansvar ved at støtte diverse socialøkonomiske projekter og initiativer. Der er altså mange forskellige veje til CSR-mærket.

Det starter i det små

Som virksomhedsejer kan det godt virke uoverskueligt både at skulle være miljøvenlige og samtidig også at skulle tage ansvar både i forhold til egne ansatte og i forhold til sociale- eller økonomiske udfordringer uden for arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at huske på, at det hele starter i det små. Du behøver ikke at revolutionere hele virksomheden på én gang for at få CSR-mærket. Sker der rigtig mange forandringer på samme tid, risikerer du, at de nye tiltag ikke bliver fulgt til dørs. Implementér derfor forskellige tiltag ét efter ét. Starter I for eksempel ud med at gøre virksomheden miljøvenlig, kan I kigge på de andre ting senere hen.

Generelt gælder det desuden, at jo mere I gør i forhold til CSR, des bedre. Selvom I ikke kan redde verden alene, skal det altså ikke ses som et nederlag. Naturligvis vil I gerne i mål over hele linjen, men der er ingen grund til at slå sig selv oveni hovedet over, at det hele ikke lykkes på én gang.

CSR i den nye virksomhed

Skal du til at starte virksomhed? Så er det faktisk endnu nemmere at få CSR-mærket, end hvis der var tale om en etableret virksomhed. Det skyldes, at det kan være utroligt svært at ændre på dagligdagen i en virksomhed, der allerede har eksisteret i mange år. Skal I eksempelvis til at være bæredygtige, vil det sandsynligvis tage noget tid at få samtlige ansatte med på bølgen.

Når du starter ny virksomhed, har du bedre muligheder for fra starten af at sætte standarden. Er der helt fra begyndelsen af fokus på CSR, bliver det en del af virksomhedens DNA, og alle fremtidige ansatte vil være klar over, hvad de har med at gøre, og det er en klar fordel.

Har du brug for startkapital til at starte din CSR-mærkede virksomhed? Så kan det være nødvendigt at tage et lån. Der er heldigvis mange billige lån at vælge imellem, så du kan komme godt fra start med din socialt ansvarlige virksomhed.