Der er mange, der går og grubler over, hvordan de skal investere deres penge. Nogle tænker måske, at de vil investere i en bolig, andre at de vil investere i aktier. Men det er ikke helt så let, for man investerer ikke bare i aktier. Der findes mange former for aktier og mange måder at investere i aktier på. I den her guide kigger vi på en særlig type af aktier, som man ikke altid hører så meget om, nemlig penny-aktien.

Hvad er penny-aktier?

Penny-aktier er mindre aktier. Der er tale om aktier, der maksimalt koster 5 USD. Penny-aktier køber du ikke i verdens største virksomheder, og det giver derfor dårligt mening at tale om penny-aktier i forhold til FANG-aktier fx (Facebook, Apple, Netflix, Google). Der er tale om virksomheder, der har har en noget mindre markedsværdi og som øjner en mulighed for at få adgang til offentlighedens midler.

Penny-aktier er karakteriseret ved, at de ikke er så likvide, der er høje bud/udbud spredninger på dem, en lav kapitalisering og sidst men ikke mindst  ved en begrænset offentliggørelse. 

Hvordan kommer jeg i gang med at investere i penny-aktier?

Det her er det afgørende skridt, for der er mange, der ved, at det er vigtigt at få investeret sine penge og der er også mange, der går og drømmer om at få det gjort, men alt for ofte forbliver det en drøm. Tiden går og man får ikke investeret og renters rente dikterer, at en krone investeret i dag ikke er en krone investeret i morgen. Så hvordan kommer du i gang?

En godt sted at starte er ved at finde noget hjælp på nettet, for der er faktisk sider, der anbefaler aktier, du kan investere i.

Når du har fundet ud af, hvad du vil investere i, er det egentlig ikke så svært at komme i gang. Du skal blot finde en side eller en udbyder, der rent faktisk har penny-aktier. Fordi penny-aktier er meget svære at handle med, er det ikke så mange der handler med dem, og derfor er der heller ikke så mange, der tilbyder handel med dem. Men som dansker kan du fx bruge Saxo Bank eller eToro.

Hvor meget kan jeg tjene?

The sky’s the limit, som man siger. Men hvad med nogle eksempler på hvor meget andre har tjent? I en dansk sammenhæng er den bedste kendte trader ift. penny-aktier uden tvivl Flemming Kozok, der bl.a. forvandlede 32.500 kr. til 34 millioner kr. I en udenlandsk sammenhæng er Timothy Sykes helt klart værd at nævne, da han også har tjent mange millioner på handel med penny-aktier og er en meget velkendt trader. 

Der er altså på indenlandsk og udenlandsk præcedens for at tjene gode penge på penny-aktier.

Penny-aktier og CSR

Men bare fordi vi ikke taler om aktier som sådan men altså mindre penny-aktier, kan man godt kigge på, hvordan den virksomhed, man investerer i, agerer i forhold til dens omverden. Det vil sige, at CSR-hensyn altså også kan blive relevante, når du beslutter, hvilket penny-aktie du er interesseret i. 

Investerer du i en penny-aktie i en virksomhed, der viser stor social og samfundsmæssig, ja måske endda bæredygtigheds- og klimamæssig ansvarlighed. I så fald risikerer du ikke alene at tjene penge på de aktier, du har købt, du ender måske også med at have gjort noget for samtidens store agendaer og fremtidens beboere af vores planet.

Fordi penny-aktierne ofte ikke er de største virksomheder, er det en særlig godt mulighed for at give nogle mindre virksomheder med god CSR en god økonomisk indsprøjtning og på den måde gøre sit til, at disse virksomheder får lov at blomstre.

Skal du prøve dem?

Penny-aktier kan der altså som sagt være mange penge i. Men lad det være sagt, som vi har sagt det: De kan være svære at investere i, så sørg for, at du får læst godt op på emnet og sætter dig grundigt ind in the ins and outs of lige præcis denne type aktie inden du går i gang.

Husk også, at du kan gøre det lettere for dig selv at vælge en aktie, hvis du også tænker på andre hensyn, fx hvordan den pågældende virksomhed påvirker den verden og virkelighed, vi alle befinder os i.