sport

Betting på sport har været en populær beskæftigelse gennem mange år i Danmark. Der er med andre ord blevet udfyldt mange odds- og tipskuponer gennem årenes løb. Da betting senere hen rykkede online er det kun blevet mere tilgængeligt for danskerne. Der er dog også nogle faldgruber forbundet med denne popularitet. En af de oftest omtalte af disse er, at spillet kan tage overhånd i form af afhængighed. De danske bookmakere er da også deres ansvar bevidst i forhold til deres kunder. Dette reflekteres blandt andet i deres CSR-politiker.

Spillet skal ikke tage overhånd

Odds er som nævnt en stor del af mange danskeres hverdag. Vi har derfor taget et kig på, hvorledes de danske bookmakere viser, at de er deres ansvar bevidst. Dette kommer blandt andet til udtryk via deres mange tiltag i kampen mod spilafhængighed. Et af disse tiltag er, at man forsøger at undgå at markedsføre sine produkter til de kunder, som man ved har et problem med afhængighed af spil. Her spiller teknologien en særligt vigtig rolle.

”Strategien er, at vi skal have kunden i centrum. Det er let nok at sige, men en del sværere at gøre i praksis. Vi vil målrette vores markedsføring til de kunder, som er interesseret i vores produkter. Men vigtigst: Vi skal undgå at ramme sårbare grupper og børn. Det ville ikke kunne lade sig gøre uden en digital løsning,” siger Jesper Thyssen, som er Head of CRM og Digital Marketing i Danske Spil.

Her ser man altså, hvordan det digitale er med at hjælpe i kampen mod spilafhængighed. Som nævnt gør det, at det er lettere end nogensinde at komme i gang med at spill, men det gør det altså også lettere for bookmakerne at pinpointe, hvilke spillere, der muligvis har et problem, når det kommer til betting. Derved giver teknologien altså bookmakerne bedre forudsætninger for at leve op til deres sociale ansvar.

Kampen mod matchfixing

En anden vigtig del af bookmakernes CSR er kampen mod matchfixing. Med matchfixing menes der naturligvis, at et bestemt udfald af en begivenhed er aftalt på forhånd. Dette sker oftest med henblik på at spille på dette udfald og tjene penge på dette. Det forekommer heldigvis ret så sjældent i Danmark, men når det sker, er det naturligvis noget, som bliver taget yderst alvorligt.

En af de instanser, som er med til at bekæmpe matchfixing er Spillemyndigheden. Spillemyndigheden er en styrelse under Skatteministeriets koncern. De har til ansvar at sikre, at det danske spilmarked er relreguleret, samt at forbrugerne er sikrede ordentlige forhold. Et vigtigt led i denne mission er naturligvis at bekæmpe matchfixing, som ikke blot skader forbrugerne men også selve sportens integritet.

En del af Spillemyndighedens mission er at forhindre, at mindreårige ikke udnyttes i forbindelse af matchfixing. Det vigtigste organ i kampen mod matchfixing er ”Den nationale platform.” Denne består foruden Spillemyndigheden af Anti Doping Danmark (Sekretariat), Kulturministeriet, Rigsadvokaturen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK), Danish Online Gambling Association (DOGA), Danske Licens Spil A/S, Dansk Boldspil-Union (DBU), og Danmarks Idrætsforbund (DIF). Samarbejdet mellem disse store organisationer viser, hvor alvorligt problemet bliver taget af hele branchen.

Lovlige spil er til gavn for samfundet

Alle bookmakere på det danske marked skal naturligvis have licens til at udbyde spil på det danske marked. Når man besøger en online bettingside er det heldigvis ganske let se, om en bookmaker har denne licens. Man skal blot kigge efter Spillemyndighedens logo. Hvis man ser dette, betyder det, at bookmakeren lever op til Spillemyndighedens krav samt at de betaler skat i Danmark. Det at de betaler skat i Danmark betyder naturligvis, at de bidrager til det danske samfund.

De bookmakere, som opererer på det danske marked samarbejder også med Spillemyndigheden på en rækker punkter som gavner samfundet. Et af disse er det føromtalte problem i form af matchfixing. ”Bekæmpelsen af matchfixing har stort fokus i Spillemyndigheden, da indehavere af væddemålstilladelser i Danmark er en vigtig brik i opklaringen af sådanne sager og bekæmpe kriminelles forsøg på at misbruge tilladelsesindehavernes ydelser til matchfixing,” siger Spillemyndigheden på deres hjemmeside.

Med andre ord er bookmakernes CSR-poltiker altså med til at sikre spillerne trygge rammer, når de vil bette. Disse vil ofte være i tråd med Spillemyndighedens mærkesager, hvilket selvfølgelig kun er betryggende. Det er naturligvis i bookmakernes egne interesser, at markedet er sikkert for dem samt forbrugerne.